Manolo Blahnik: obuvnický mistr s českými kořeny

Jak již jeho příjmení napovídá, má tento módní návrhář obuvi předky v Česku, konkrétně jeho otec byl Čech, matka pocházela ze Španělska. Manolo se narodil v roce 1942 na Kanárských ostrovech, kde také prožil dětství spolu se svou sestrou. O módu se začal zajímat už v dětství díky svojí matce, která si velmi potrpěla na módní kousky ve svém šatníku. Studium mu nakonec vybírají rodiče a přihlásí ho na studium politiky a diplomacie.
letní obuv
Ovšem Manolo studium vzdává již po prvním semestru a nastupuje na obor, který si konečně mohl vybrat sám – Literatura a umění. Touží se po studiu stát divadelním výtvarníkem. Svůj postoj mění v roce 1971, to se seznamuje s Dianou Vreeland, která pracovala jako šéfredaktorka časopisu Vogue. Po tomto seznámení se začal věnovat pouze obuvnické módě, a to výhradně té pánské. Ta mu ovšem nedává takový prostor pro fantazii při hraní si s barvami a tvary, proto tedy přesedlává výhradně na dámskou obuv a otvírá si první butik v Londýně. Jeho originální a charakteristický styl s typickým elegantním jehlovým podpatkem si brzy oblíbí mnoho celebrit.
vysoké podpatky
Mezi jeho zákaznice patří například Lady Diana, Kylie Minogue nebo Madonna. V roce 1978 pronikne i na americký trh a navrhuje celou kolekci bot pro slavný Newyorský obchod Bloomingdale´s. Jeho tvorba se také dostala do podvědomí divaček, díky slavnému seriálu Sex ve městě, kde jeho boty často obouvala a reprezentovala hlavní představitelka Carrie Bradshaw. Svoji inspiraci hledá ve všedním životě a životě na ulici. Jeho tvorbu již několik let reprezentují módní ikony, jako jsou Victoria Beckham, Naomi Campbell nebo Kate Moss. Ceny jeho „lodiček“ začínají někde na dvaceti tisících korunách a limitované kolekce se mohou pohybovat až v řádech statisíců korun. Takže dámy, které by chtěly nějaký skvost z Blahnikovy dílny vlastnit, musí sáhnout hlouběji do kapsy.